علل بوی بد پا و نحوه درمان آن

Home » علل بوی بد پا و نحوه درمان آن

معمولا پاهای ما در هوای گرم عرق می کنند. به‌‌خصوص اگر کفش یا چکمه بسته بپوشیم و عرق تولید شده در پا تبخیر نشود.

بدیهی است این وضعیت برای بسیاری از ما آزار دهنده است.

عوامل مختلفی در تحریک غدد مولد عرق و بدبو شدن پا موثر هستند:

به نوشته  مدیکال پرس اضطراب و استرس به‌دلیل ترشح هورمون‌های استرس مانند آدرنالین باعث افزایش فعالیت غدد عرق و تعریق دست و پا می‌شود.

بطور کلی عرق پا عارضه ی شایعی است، اما برخی از افراد بطور غیر طبیعی عرق می کنند که  به این عارضه “هایپرهیدروزیس ” (HYPERHIDROSIS)می گویند.

این وضعیت بسیار آزار دهنده است و می‌تواند منجر به کاهش اعتماد ‌به ‌نفس و تضعیف وضعیت سلامت روانی در افراد شود.

باکتری های روی پوست ما

حدود 1000 گونه باکتری روی پوست ما زندگی می کنند. باکتری ها در محیط های مرطوب مانند زیر بغل، کشاله ران و همچنین در بین انگشتان پا رشد می کنند.


در مورد باکتری های  پوست سر و علت شوره سر بدانید


باکتری‌هایی که روی پوست ما زندگی می‌کنند عمدتاً بی‌ضرر هستند (و برخی حتی برای ما مفید هستند)، اما در اثر تعامل با عرق می‌توانند باعث ایجاد بوی بد شوند.

بوی بد پا با انواع مختلفی از باکتری ها مرتبط است. وقتی این باکتری ها قندها و چربی های موجود در عرق را می خورند، مواد شیمیایی با بوی ناخوشایند تولید می کنند.

رایج‌ترین ترکیبات شیمیایی منجر به تعریق عبارتند از:

  • والریک اسید” که بوی پنیری و عرق پا دارد
  • اسید پروپیونیک” که بوی ترش می‌دهد
  • نوعی باکتری به‌نام “بروی باکتریوم” نیز باعث بوی بد پا می‌شود

پنیرسازان اغلب این باکتری را به سطح پنیر اضافه می‌کنند تا بافت و طعم آن را ایجاد کنند. این موضوع مشخص می‌کند که چرا بسیاری از پنیرها بوی پا می‌دهند!

عفونت باکتریایی پوست به نام “کراتولیز حفره‌دار” نیز ممکن است باعث بوی بد پا شود. این عفونت معمولاً کف پاها و بین انگشتان پا را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. پوست را سفید و مرطوب کرده و حفره هایی را در آن ایجاد می کند می‌کند. این گودال‌ها در اثر هضم باکتری‌‌های پوست و تولید ترکیبات گوگردی ایجاد می‌شوند. کراتولیز حفره‌دار به درمان با روش‌های ضد‌عفونی‌کننده و آنتی‌بیوتیک‌های موضعی پاسخ می‌دهد.


اطلاعات کاربردی و دانستیهای پزشکی و دارویی در اینستاگرام داروخانه دکتر مسعودی


برای مدیریت تعریق و بدبو شدن پاها چه کار کنیم؟

  • رعایت بهداشت پا: بسیار مهم است که پاها و به خصوص لای انگشتان خود را با صابون بشویید. خشک‌کردن کامل پاها پس از حمام‌کردن نیز برای جلوگیری از تجمع عرق و باکتری مهم است.
  • توجه به وضعیت کفش ها: ایده‌آل این است که کفش‌های خود را به‌طور متناوب تغییر دهید تا کفش‌ها و چکمه‌ها قبل از پوشیدن دوباره فرصت خشک‌شدن داشته باشند. کفش‌های مرطوب مکان مناسبی برای رشد باکتری‌ها و ایجاد مواد شیمیایی بدبو هستند.
  • جوراب ها: جوراب کثیف پای تمیز و کفش هوا دیده را هم آلوده می کند.

اگر حتی با رعایت بهداشت خوب پا و توجه به وضعیت جوراب و کفش تان، پاهای شما کماکان و با شدت عرق کرده و بدبو می‌شود، شاید لازم باشد روش های دیگر را امتحان کنید:

  • از ضد‌تعریق قوی حاوی “آلومینیوم کلراید هگزا هیدرات” استفاده کنید. این ماده ضد تعریق در اشکال مختلف تولید شده  و می توانید آنرا از داروخانه تهیه کنید.
  • کرم موضعی حاوی مقدار کمی “گلیکوپیرونیوم بروماید” که در موارد تعریق زیاد توسط پزشک تجویز می شود.
  • یونتوفورزیس” روشی است که در کلینیک های تخصصی برای کاهش تعریق در دست ها و پاها ارائه می شود. در این سیستم جریان الکتریکی ملایمی از پوست آغشته به آب عبور می کند. یک مطالعه نشان می دهد که حدود 75 تا 80 درصد از شرکت کنندگان در آزمایش، پس از گذشت 20 روز از این درمان، با کاهش تعریق در پاهای خود مواجه شدند.

  • تزریق بوتاکس در کاهش تعریق بسیار موثر است. بوتاکس با مسدود کردن اعصاب فعال کننده غدد تولید کننده عرق،  مانع از ترشح زیاد آن می شود.  حتما در این باره با پزشک  خود مشورت کنید.

در مورد بوتاکس بیشتر بدانید


تزریق بوتاکس نیاز به تجربه و تبحر دارد. در صورتی که قصد تزریق بوتاکس دارید پیشنهاد می کنیم  با دکتر سعید علی بخشی مشورت کنید

تماس با دکتر سعید علی بخشی


 

به اشتراک بگذارید